donderdag 30 augustus 2012

Hier zit schokkend veel zout in...!

Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor je bloeddruk, en daarmee voor je hart en bloedvaten. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8.


1. Kant-en-klaarmaaltijden
Kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak boordevol zout. Of het nu om een kant-en-klaar pastagerecht gaat of om een kant-en-klare groenteschotel met vlees.

Alternatief
Vermijd deze maaltijden zo veel mogelijk en kies voor verse pasta en voor verse of diepvriesgroente. Maar let op: bewerkte groente, zoals spinazie à la crème en groente uit pot of blik, bevat weliswaar evenveel vitamines als verse groente, maar wel veel meer zout. Kies dus voor vers of diepvries.

Fabrikanten doen overigens steeds vaker iets aan het hoge zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden. Zeker niet iedere maaltijd is dus even rijk aan zout. Kijk altijd even op het etiket!



2. Pizza
Pizza′s zijn beruchte zoutleveranciers. Neem nu een standaard pizza met kaas en tomaat die je in de winkel kunt kopen. In deze pizza alleen al zit ruim 6 gram zout! Pizza met kaas en tomaat is een uitschieter, maar ook andere pizza′s (met vlees of vis of groente bijvoorbeeld) zitten vol zout.

Alternatief
Maak je eigen pizza! Dit scheelt een hoop zout en is minstens even lekker.


3. Soep
Ook de soepen uit zakjes, pakjes en blikken kunnen er wat van. Bouillons barsten van het zout (soms wel 7 gram per liter). Maar ook in andere soepen, zoals linzensoep, vermicellisoep, tomatencrèmesoep en uiensoep, zit veel zout.

Alternatief
Maak je soep zelf. Lekker en gezond met verse groenten. Voeg geen zoute soepmixen en bouillonblokjes toe! Bouillon kun je ook zelf maken van vlees en kruiden, zoals peterselie en peper.



4. Rookworst
Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit al bijna 3 gram zout.

Alternatief
Denk eens aan een rundervink of een stukje biefstuk bij je stamppot. Dit zijn relatief zoutarme soorten vlees.



5. Jus en sauzen
Een zakje jus is een zoutbom. Dat geldt ook voor veel sauzen. Vooral in curry zit veel zout: wel 1,5 gram per lepel!

Alternatief
Jus van vlees bevat maar weinig zout. En wat sauzen betreft bevatten mayonaise en knoflooksaus weinig zout. Sauzen zelf maken, met bijvoorbeeld verse tomaten en knoflook, is ook een goede optie. Om je gerechten op een andere manier op smaak te brengen, kun je kiezen voor verse kruiden zoals bieslook, basilicum en oregano.


6. Snacks
Een loempiaatje, een bamibal, een paar handjes borrelnoten... Heerlijk allemaal, maar ze staan wel gelijk aan enkele grammen zout.

Alternatief
Van pinda′s en (cashew)noten kun je ongezouten varianten kiezen. Pelpinda′s en walnoten bevatten ook minder zout.



7. Kaas
Ook kaas is een erg zout product. In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout.

Alternatief
Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnenkaas of verse geitenkaas.


8. Broodbeleg
Broodbeleg heb je in allerlei soorten en maten. Er zitten dan ook enkele zoute producten tussen, buiten de al genoemde kaassoorten. Rookvlees, salami en bacon bijvoorbeeld zijn zoute soorten hartig broodbeleg.

Alternatief
Kipfilet en kalkoenfilet zijn lekker en lang niet zo zout als ander hartig broodbeleg. Zoet beleg bevat weliswaar veel suiker, maar nauwelijks zout.


Brood en vis
Er zijn nog veel meer zoute voedingsmiddelen. Sommige broodsoorten zijn zout, en ook sommige vissoorten. Denk aan makreel, bokking en zoute haring.

Maar voor brood en vis geldt dat de gezondheidsvoordelen simpelweg te groot zijn om ze te vermijden, of om alternatieven aan te bieden.


Natrium of zout?
Het is een beetje verwarrend, maar natrium en zout is niet hetzelfde. Natrium is de stof die uiteindelijk zorgt voor de hoge bloeddruk. En dat natrium zit in zout.

Op het voedingsetiket staat de hoeveelheid natrium vermeld. Als je die vermenigvuldigt met 2,5, dan weet je precies hoeveel zout er in je product zit.

Als er in 100 gram van een kant-en-klaarmaaltijd 1 gram natrium zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in. Eet je vervolgens 300 gram van die maaltijd, dan krijg je 7,5 gram zout binnen.



Bron: gezondheidsnet.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten