Een groep jonge Grieken heeft de drukke stad verruild voor de hellingen van de Telaithrion op het eiland Evia om deel te nemen aan een zelfvoorzienende rurale gemeenschap.
Hun doel is enkel zelf verbouwd biologisch voedsel te eten, zich te bevrijden van het elektriciteitsnet en geld te vervangen door ruilhandel.
De groepsleden willen uiteindelijk ook een school oprichten die mensen moet gaan leren hoe ze duurzaam kunnen leven. Het project is gestart door vier Atheners die elkaar in 2008 op het internet ontmoetten uit onvrede over het vermoeiende stadsleven.
Joert
Ze leven nu twee jaar permanent in een bosrijk gebied nabij het dorp Aghios. Meer dan 80 procent van het voedsel dat ze eten is afkomstig uit hun twee kruiden- en moestuinen. Het fruit plukken ze van de bomen.
De groep volgt een vegetarisch dieet en slaapt in joerten, traditionele tenten die van oorsprong worden gebruikt door rondtrekkende nomaden in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië.
Wat ze overhouden van hun tuintjes ruilen ze in het dorp tegen producten die ze zelf niet kunnen maken. De 32-jarige mede-oprichter Apostolos Sianos zegde zijn goed betaalde baan als webdesigner in Athene op om de gemeenschap met de naam ‘Vrij en Echt’ vorm te geven.
Sociale media
“Noch de crisis, noch de bezuinigingsmaatregelen hebben invloed op je omdat je je leven en je toekomst iedere dag zelf creëert, het heeft niets te maken met de buitenste cirkel,” legde Sianos uit. “Het heeft ons misschien beïnvloed, maar enkel op een positieve manier omdat steeds meer mensen zelfvoorzienend en duurzaam willen leven. Ze nemen contact met ons op en steeds meer mensen willen erbij betrokken zijn.”
De groep maakt veel gebruik van de sociale media. Afgelopen jaar vroegen meer dan 100 mensen uit Griekenland en het buitenland mee te doen of samen te werken met de groep.
Dionysis Papanikolaou gaf een lucratieve academische carrière op om dichter bij de natuur te komen en de druk van de financiële crisis in Griekenland op afstand te houden.
Verandering
“Als je het nieuws blijft lezen en naar de televisie blijft kijken hoor je alleen maar crisis, crisis, crisis. Zelfs in je onderbewustzijn hoor je nog het woord crisis,” zei Papanikolaou. “Hier is geen crisis.”
De gemeenschap organiseert seminars over biologische landbouw en heeft plannen ontwikkeld om later deze zomer een grote school neer te zetten zodat mensen kunnen leren over duurzaam leven. Ze gebruiken het internet en crowdfunding om geld op te halen.
“Ik probeer zelf de verandering te zijn die ik wil zien,” besloot mede-oprichter Panagiotis Kantas. “Ik wacht niet op de regering om iets te veranderen en ik stem niet op iemand om verandering te brengen. Ik probeer zelf de verandering te zijn.”
Kijk hier de video (3 min.)
Bron: Niburu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten