Room bestaat onder andere uit melkvet, het gedeelte van melk dat komt bovendrijven als melk een tijdje staat.
Volgens de Warenwet mag room alleen zo heten als het gemaakt is van koemelk en een vetgehalte heeft van minimaal 10 procent. Maar dat is nog weinig: slagroom moet zelfs een vetpercentage van 30 hebben. We zetten een aantal roomvarianten voor je op een rij, van vet naar slanker.
Gezonde alternatievenAls er in een recept ‘room’ tussen de ingrediënten staat, wordt er meestal slagroom bedoeld. Je kunt het in zoete en hartige gerechten gebruiken, zowel bij koude als warme bereidingen. Het vet in de slagroom zorgt ervoor dat slagroom niet zo snel schift als je het toevoegt aan een warme soep of saus. Als je een minder vette roomsoort toevoegt aan iets warms, kunnen de eiwit- en vetdeeltjes uit elkaar vallen. Er ontstaan dan witte vlokjes. Het doet niets af aan de smaak, maar het ziet er niet zo lekker uit. Schiften kun je proberen te voorkomen door de room alvast op te warmen met bijvoorbeeld een lepeltje soep. Voeg de room pas op het laatst toe, als het gerecht niet meer hoeft te koken.
Er zijn verschillende lichtere roomproducten die een bindmiddel bevatten dat schiften voorkomt. Deze hebben namen als kookroom, room culinair, koksroom en slankroom. Ze zijn vriendelijker voor de lijn en je kunt ze zonder problemen door warme gerechten roeren.
Friszuur
Crème
fraiche is een dikke room die friszuur gemaakt is met melkzuurbacteriën. Het is
niet hetzelfde als zure room: dat is wat slanker, maar schift daardoor wel weer
sneller. Om het helemaal ingewikkeld te maken, sour cream is wel hetzelfde als
zure room. In koude gerechten kun je crème fraiche dus vervangen door zure room
/ sour cream of eventueel magere kwark of yoghurt. Voor warme gerechten kun je alternatieven zoals de
genoemde kookroom gebruiken. Plantaardig
kcal per 100 gram | gram vet per 100 gram | |
Slagroom, ongeklopt | 343 | 36 |
Crème fraiche | 335 | 35 |
Geklopte slagroom met suiker | 350 | 31 |
Slankroom | 253 | 25 |
Koffieroom | 210 | 20 |
Zure room | 198 | 19 |
Sojaroom | 174 | 17 |
Crème fraiche, halfvol | 165 | 15 |
Halfroom / kookroom light | 102 | 8 |
Sojaroom light |
72 | 5 |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten