donderdag 30 augustus 2012

Maak simpel en snel zelf je tandpasta zonder fluoride.

Denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? Fluoride wordt sterk aangeprezen omdat het onze tanden zou beschermen, maar fluoride is ook een giftige chemische stof die k@nker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

In veel landen wordt fluoride het aan het drinkwater toegevoegd, maar dankzij dr. Moolenburgh wordt dit in Nederland sinds 1976 niet meer gedaan. We mogen ons gelukkig prijzen dat we hierop een uitzondering zijn. Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden. In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen is het gevaarlijk.

Voorstanders van fluoride menen dat kleine hoeveelheden in de tandpasta niet schadelijk zijn, maar uit onderzoek blijkt dat fluoride in het lichaam opstapelt met de gevolgen van dien. Als je je hier bewust van bent, dan is het misschien tijd om je tandpasta met fluoride de deur uit te doen. Er zijn fluoridevrije tandpasta’s verkrijgbaar bij de drogist of natuurvoedingswinkel, maar…. het is net zo gemakkelijk en misschien ook wel leuk, om zelf je tandpasta te maken.

Om snel en eenvoudig je tandpasta te maken heb je maar 2 of 3 ingrediënten nodig: Kokosolie, baking soda en eventueel een paar druppeltjes Tea Tree olie.





1. Kokosolie als basis voor zelfgemaakte tandpasta
Als je besluit om je eigen tandpasta te maken dan is kokosolie de perfecte basis om mee te beginnen. Kokosolie is een belangrijk ingrediënt voor zelfgemaakte tandpasta omdat het een natuurlijke antibacteriële werking heeft. Kokosolie werkt ook genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees. Het helpt bij witte aanslag (als je je tong meeborstelt) en kan helpen bij een orale schimmelinfectie. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.

2. Zuiveringszout (baking soda)
Een ander belangrijk ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta is zuiveringzout (ook wel baking soda, bak soda, natriumwaterstofcarbonaat of bicarbonaat genoemd). Let op, het gaat hier dus niet om het grovere schoonmaak soda. Bak soda is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is het een natuurlijk en zacht reinigend schuurmiddel. Ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Bak soda helpt bij het krijgen van een frisse adem. Je kunt het gewoon kopen bij een natuurvoedingswinkel. In Engeland wordt het vaak als bakpoeder gebruikt om mee te bakken.

3.Tea Tree olie
En als laatste kun je een paar druppeltjes Tea Tree olie toevoegen. Het ruikt heerlijk fris en werkt antibacterieel. Je kunt in de plaats van Tea Tree olie ook wat druppeltjes pepermunt olie gebruiken. Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Om de tandpasta te maken, meng je wat kokosolie met het zuiveringszout. Begin met een eetlepel olie en voeg daar het zuiveringszout aan toe zodat het een beetje korrelig blijft. Houd ongeveer een verhouding van 30% kokosolie en 70% zuiveringszout aan. Voeg daarna pas 1 of 2 druppeltjes etherische olie. Je kunt de tandpasta het beste in een glazen potje met deksel bewaren. Eventueel voeg je nog wat stevia toe voor de zoete smaak. Om de tandpasta te gebruiken kun je met een lepeltje wat uit de pot halen of eventueel doop je je tandenborstel er in.

De tandpasta kan ongekoeld bewaard worden, want de kokosolie blijft gewoon goed. Spoel wel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden. Ik gebruik deze tandpasta ook zelf en ik ben erg tevreden, mijn mond voelt fris en mijn tanden voelen schoon aan.




Bron: zoalsjijwilt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten